13 IUNIE – ÎNĂLȚAREA DOMNULUI – ZIUA EROILOR

În România, cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, se sărbătorește Ziua Eroilor (decizie luată prin Decretul Nr. 1913 din 4 mai 1920), zi în care sunt comemorați cei care au și-au pierdut viața în timp ce activau în rândul forțelor armate. La data de 24 august 1920, alegerea este reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei celor căzuți promulgată prin Decretul Nr. 3530 din 2 septembrie 1920, și din nou reconfimată, în 1940.

În perioada comunistă acestei sărbători i-a fost schimbată data prin Decretul Nr. 71 din 1948, fapt reconfirmat prin Decretul Nr. 117 din 1977, marcându-se pe data de 9 mai. După căderea comunismului, în anul 1995 a fost adoptată Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor și Legea nr. 379 din 2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, în care se precizează că Ziua Eroilor se sărbătorește cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos.

Istoria României numără sacrificii mari care s-au dat pentru întregirea ei sau pentru păstrarea integrității teritoriale. Războiul de Independență din 1877-1878 constituie baza altarului pe care s-au sacrificat militarii români care au luptat pentru neatârnarea țării. A urmat apoi Marele Război, Primul Război Mondial cu mari jertfe de sânge care au făcut posibilă îndeplinirea marelui deziderat al românilor, întregirea țării. Al Doilea Război Mondial, conflagrație care a angrenat aproape întreaga planetă, nu a ocolit nici România. Numeroși români și-au pierdut viața pe parcursul celor 5 ani de război. Nici unii dintre aceștia nu au fost uitați.

Nu sunt uitați nici cei 15 marinari militari eroi din 1989 și până astăzi. Primele misiuni militare ale României în noile teatre de operații au avut loc în 2002, când au fost dislocate unități în Afganistan. De atunci și până acum, au fost desfășurate numeroase misiuni externe, în Afganistan, Irak, Kosovo s.a., perioadă în care 30 de militari români au murit pe câmpul de luptă și mult mai mulți au fost răniți.

Glorie eternă tuturor eroilor români!