Conducere

Directorul MUZEULUI NAȚIONAL AL MARINEI ROMÂNE

Comandor drd. MARIUS LAURENȚIU ROHART

Comandorul Marius Laurențiu Rohart s-a născut la 12 iunie 1967, în Constanța.

A absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” în 1985 și Facultatea de Navigație, Secția Marină Militară, specializarea Arme sub Apă în 1993. A fost repartizat din promoție la Divizia Dragoare de radă, Mangalia, pe un dragor de radă unde a deținut funcția de comandant al UL 2, 3 și pe cea de ofițer secund. 

În anul 1995 a ocupat prin concurs, funcția de cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetare Științifică al Marinei, Constanța. În calitate de cercetător științific a obținut mai multe certificate de inovator. De asemenea, urmează cursul de Proprietate intelectuală, atestat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor ca specialist în Proprietate intelectuală.

În 2000 se mută ofițer 2 la Compartimentul Planificare-Logistică din cadrul Serviciului Logistic al Statului Major al Forțelor Navale. În 2004 este numit șef al Compartimentului Secretariat și Relații Publice al Comandamentului Operațional Naval. În 2006 devine șef al Compartimentului Tradiții, Cultură și Educație Civică din cadrul Comandamentului Flotei.

La 15 martie 2013 este numit în funcția de director al Muzeului Marinei Române. În tot acest timp a urmat toate cursurile de carieră firești pregătirii profesionale, ultimul desfășurându-se în perioada septembrie-noiembrie 2014, în cadrul Departamentului Regional al Resurselor de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. În același an a urmat și cursul de Relații Publice pentru manageri culturali.

Din anul 1990 este membru al Ligii Ofițerilor din Marina Militară, în anul 2012 devenind vicepreședinte al acestei asociații.

În anul 2013 a fost distins cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

În primii doi ani de mandat (2013-2014) căpitan comandorul Marius Laurențiu Rohart a continuat politica de promovare a istoriei Marinei Române, deschisă de predecesorii săi, continuând să organizeze simpozioane științifice, conferințe, concursuri, lansări de carte, mese rotunde, expoziții, evocări, work-shopuri, porți deschise ș.a. și a dus la creșterea numărului de parteneriate cu instituții de învățământ, instituții de cultură, biblioteci, arhive din Constanța și nu numai.

Sub conducerea sa a fost organizată Conferința Națională de Comunicări Științifice a Muzeului Marinei Române, desfășurată la 29 mai 2014, cu ocazia aniversării a 45 de ani de existență ai instituției.

A participat la sesiuni de comunicări științifice organizate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Militar Național „Ferdinand I” București, Arhiepiscopia Râmnicului (Mănăstirea dintr-un Lemn), Mitropolia Ardealului (Mănăstirea Sâmbăta de Sus), Centrul de Studii și Păstrare a Arhivelor Militare Istorice „General Radu Rosetti” Pitești.

Sub conducerea sa au fost publicate la Editura Muzeului Marinei Române, volumele: Petre George, Contribuții la o istorie navală în date, 520 pp.; Muzeul Marinei Române-album de colecții, 1969-2014, 94 pp. (colectiv), „Anuarul Muzeului Marinei Române”, tom XV, 350 pp.; Dunărea și Marea Neagră în spațiul euro-asiatic. Istorie, relații politice și diplomație, coordonator dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, ed a 2-a, 357 pp.; „Anuarul Muzeului Marinei Române”, tom XVI, 400 pp. Lucrările au primit premiul „Colonel de marină Mihail Drăghicescu” în domeniul Istorie navală și geografie maritimă și fluvială, acordat de „Clubul Amiralilor”.

Este doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Științe Umaniste, specializarea Istorie, Universitatea „OVIDIUS” Constanța, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.