Cea de-a XXVIII-a ediție a Conferinței Naționale de Comunicări Științifice „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, relații politice și diplomație”
În perioada 24-25 mai 2024, Muzeul Național al Marinei Române a organizat cea de-a XXVIII-a ediție a Conferinței Naționale „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, relații politice și diplomație”. Eveniment științific de tradiție în mediul științific dobrogean, conferința a adus și anul acesta în atenția celor interesați cele mai recente contribuții ale specialiștilor din domeniile Istorie, Arhivistică, Biblioteconomie, Restaurare, Conservare etc.
Astfel, la lucrările conferinței care s-au desfășurat începând cu ora 12:00, s-au înscris cercetători independenți, dar și afiliați ai unor instituții precum: Universitatea din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Asociația Istorică „Dimitrie Cantemir”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Societatea de Științe Istorice, Comisia Română de Istorie Militară, Liga Navală Română, Asociația Geopolitică „Casa Mării Negre”, Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu” de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, Arhivele Militare Naționale Române, Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Țăranului Român, Fundația Culturală „Miron Cristea” Toplița, Depozitul Central de Arhivă „General Grigore Constandache” Pitești ș.a.
Lucrările au fost împărțite tematic în secțiunile Istoria Marinei, Istorie Generală și Restaurare-Conservare, cu lucrări deosebit de interesante pe subiecte diverse, precum navigația fluvială și maritimă, istorie locală, destinele combatanților români în cele două mari confruntări militare ale secolului trecut, elemente din viața cotidiană, acțiuni ale serviciilor de spionaj etc.
Toate lucrările susținute vor vedea lumina tiparului în toamna acestui an, în paginile volumului dedicat lucrărilor conferinței.
Organizatorii vor să mulțumească tuturor participanților care s-au înscris la lucrările conferinței pentru calitatea materialelor și deopotrivă, pentru prietenia pe care de ani de zile o poartă Muzeului Național al Marinei Române, precum și sponsorilor noștri, APA Cargo Services și Fundația „Gheorghe Balaban”!