EXPONATUL LUNII IULIE 2021 MINA NAVALĂ „VICKERS”

La mijlocul anilor `30, Marina Regală Română a achiziționat 200 de mine „Vickers”, tip „H”, model „V”, din Marea Britanie, urmând ca statul român să fabrice, cu licență, alte astfel de mine, la Uzinele Reșița.

            În vederea inspectării minelor „Vickers” în Marea Britanie, Inspectoratul General al Marinei a format o comisie, compusă din comandorul Gheorghe Dumitrescu, atașatul naval la Londra, comandorul Alexandru Stoianovici, care era și Președintele Comisiei Navale de Supraveghere a construcției minelor și maistrul de marină Mihai Popovici.

            Ansamblul minei este format din corpul ei, de formă sferică, în care se găsește compartimentul încărcăturii, cu o capacitate de 200 kg de explozibil și dispozitivul de dare a focului. Ancora minei este de formă paralelipipedică și conține un tambur pe care este înfășurată parâma de ancorare și mecanismul de reglare automată a imersiunii.

            Primele lansări de verificare a minelor „Vickers” au avut loc în 1937, când s-au improvizat la Apărarea Fixă Maritimă de la Constanța mai multe șine de lansare pe remorcherul „Locotenent Stoicescu”.

            Minele „Vickers” au reprezentat o mare parte a arsenalului de arme sub apă al Marinei Române în timpul celui de Al Doilea Război Mondial și au fost folosite în barajele de mine de pe coasta de vest a Mării Negre. În expoziția permanentă a Muzeului Național al Marinei Române, în secțiunea dedicată celei de A Doua Conflagrații Mondiale, poate fi admirată o mină „Vickers” originală de tipul celor folosite în război.