„IAȘUL ȘI MARINA MILITARĂ ROMÂNĂ. PERSONALITĂȚI, EVENIMENTE, FAPTE EXCEPȚIONALE ÎN SERVICIUL ȚĂRII”
În perioada 21-23 mai 2025, Muzeul Național al Marinei Române a organizat la Iași o amplă manifestare culturală ca parte din evenimentul „Iașul și Marina Militară Română. Personalități, evenimente, fapte excepționale în serviciul țării”, organizat de Statul Major al Forțelor Navale în colaborare cu Muzeul Militar „Ștefan cel Mare”, filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.
MNMR a contribuit la eveniment prin organizarea unei conferințe dedicate personalităților remarcabile din istoria Marinei Militare a României provenite din Iași, prin expoziția „Istoria Marinei Militare a României în 165 ani” și un stand de carte cu cele mai recente titluri semnate de specialiștii MNMR și apărute la editura muzeului.
În cadrul conferinței au susținut comunicări studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Senin Stan și Cristian Rădulescu cu comunicările „Organizarea Flotilei și dezvoltarea ei în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza” și „Marina Militară a României în sprijinul frontului din Moldova în 1917”. Specialiștii MNMR captat atenția publicului participant cu comunicări despre sacrificiul locotenent comandorului Eugeniu Stihi în Primul Război Moldial (muzeograf Tanța Măndilă), despre comandorul Nicolae Ionescu Johnson, personalitate marcantă atât a Marinei Militare cât și a celei comerciale (Șef de Secție dr. Andreea Croitoru), despre tragicul sfârșit al comandorului Alexandru Dumbravă în septembrie 1944 (muzeograf dr. Silvia Ioniță) iar despre evenimente remarcabile din cariera viceamiralului Mihail Gavrilescu (Șef de Secție dr. Dan-Dragoș Sichigea).
Următorul moment l-a reprezentat vernisajul expoziției „Istoria Marinei Militare a României în 165 ani” realizat de Șef de Secție dr. Dan-Dragoș Sichigea, expoziție care a adus în atenția publicului ieșean evoluției armei de la Corpul Flotilei până la Forțele Navale Române. Au fost expuse uniforme, machete navale, instrumente de navigație, arme albe și de foc, elemente de medalistică precum și un colaj foto-documentar.
Nu în ultimul rând, MNMR s-a prezentat în fața participanților cu un stand de carte, prezentat de Șef de Secție dr. Andreea Croitoru, cu volume de istorie navală și istorie militară, publicate în ultimul an la Editura MNMR (Muzeul Național al Marinei Române).
Foto: Ionuț Felea













