„Literatura și marea. Câteva corăbii-personaj”

Sâmbătă, 22 iunie, în sala „Lentilei Farului de la Tuzla”, a avut loc vernisajul expoziției „Literatura și marea. Câteva corăbii-personaj”, autor scriitorul Adrian G. Romila. Această expoziție inedită, de machete de nave „inspirate din literatura mării”, îmbină armonios pasiunile autorului: iubirea pentru marea nețărmuită și literatura. De altfel, Adrian G. Romila, absolovent al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, a fost, după cum a mărturisit chiar domnia sa, mereu pasionat de marină, deși destinul său l-a îndreptat spre altă profesie, marea literelor. După cuvântul de bun-venit din partea gazdelor, reprezentate de dr. Dan-Dragoș Sichigea, expoziția a fost prezentată de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și comandor Mircea Târhoacă. Cei doi invitați au subliniat relevanța operei lui Adrian G. Romila, mai ales cea dedicată lumii apelor, și au făcut un scurt istoric al ideii de a organiza o expoziție destinată corăbiilor-personaj în literatura universală. O bună parte a lucrărilor lui Adrian G. Romila este dedicată marinarilor, spiritului lor temerar și curiozității care caracterizează marinăria. Fiecare din cele unsprezece corăbii care alcătuiesc expoziția are o poveste aparte, reprezintă un univers ce merită explorat atât prin admirarea machetelor, cât și prin parcurgerea fascinantelor lucrări de literatură care le însoțesc.

Salutăm prezența colegilor autorului din cadrul Asociației Absolvenților Liceului Militar de Marină, dar și a cadrelor didactice și elevilor de la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanța, invitați speciali care au ținut să participe la o expoziție dedicată marinarilor și corăbiilor pe care aceștia au traversat mările și oceanele.

Vă invităm și pe dumneavoastră să admirați machetele de corăbii-personaje, în programul obișnuit de vizitare al muzeului, de miercuri până duminică, între 09:00 și 17:00! Expoziția va rămâne la Muzeul Național al Marinei Române până pe 15 septembrie.