„PE MARE ȘI PE USCAT” – Victor Lucian Costăchescu la MNMR

          Miercuri, 23 noiembrie 2022, la Muzeul Național al Marinei Române, începând cu ora 16:00 va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Pe mare și pe uscat”, a maestrului Victor Lucian Costăchescu. Expoziția, care va putea fi vizitată în Salonul Expozițional „Clio” până pe 12 decembrie 2022, va fi vernisată de doamna Geta Deleanu. Distinsul critic de artă care a făcut în avans o:

„Schiță pentru o cronică plastică:

O expoziție ce atrage atenția prin originalitatea abordării tematicii marine este cea propusă de Domnul Victor Costăchescu. Având asumată lecția înaintașilor picturii, artistul se construiește pe sine în mod distinct și distins. El își crează opera plastică odată cu construcția interioară a propriului sine captivat de subiect și evoluează frumos și armonios de la o lucrare la alta. Registrul său tematic este vast și cuprinde subiecte multiple din toate genurile picturii de la peisaj la compoziție, natură statică și portret. Expoziția de față prezintă în special marine pictate într-o viziune unică încărcată de dinamism, de vibrație și de culoare.

Dar mai ales în culoare artistul își definește propriul stil reflexie a sinelui, își crează practic opera.

În expoziția prezentă peisajele marine sunt punctul central de interes ce focalizează atenția privitorului prin expresivitatea puternică a culorilor și prin unghiul de vedere. Nave pe marea învolburată sau dimpotrivă, liniștită, în apus sau răsărit de soare, pictate cu pasiune ardentă în lumini incendiare sau în seninătăți liniștitoare.

Un întreg cosmos revărsat și reflectat în sclipirile apelor pe timp de zi sau de noapte. In aranjamentele compoziționale echilibrate și armonioase, imaginile captivează atenția privitorului fascinat de albastrul pur al apelor și cerului dar și de violetul ce contrapunctează cu portocaliul sau roșul cerului dominat de noaptea vegheată de lună. Aș putea spune că Domnul Victor Costăchescu este un romantic al peisajului marin văzut în multiple ipostaze, ce transpune un prea plin sufletesc și un tumult de trăiri revărsat în culoare.

Universul complex al artei lui Victor Costăchescu atrage, incită și invită privitorul să participe direct la subiectul fiecărui tablou.

Arta domniei sale este originală și amprentează un stil capabil de bogate creații și în viitor.

Geta Deleanu

16 Noiembrie 2022”