APARIȚII EDITORIALE ALE MUZEULUI NAȚIONAL AL MARINEI ÎN ANUL 2020

În ultimul trimestru al anului 2020 au văzut lumina tiparului mai multe publicații, apărute sub egida Editurii Muzeului Național al Marinei Române. Este vorba despre deja consacratele publicații anuale, „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, relații politice și diplomație”, prezentând rezultatele sesiunii științifice anuale a muzeului, desfășurată anul acesta online și „Anuarul Muzeului Național al Marinei Române”, tomul XXIII.
Având în vedere că anul acesta s-au sărbătorit 160 de ani de la momentul istoric al unirii flotilelor Valahiei și Moldovei într-un singur corp, moment de la care vorbim despre o marină militară română modernă, specialiștii muzeului nostru au elaborat un volum de studii cu scopul promovării contribuției Marinei la dezvoltarea societății românești. Comandorul Marius-Laurențiu Rohart, dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, dr. Dan-Dragoș Sichigea și dr. Silvia Ioniță au ales să lase deoparte abordarea monografică, în favoarea tratării cu minuțiozitate a unor episoade relevante din cei 160 de ani de Marină Militară modernă.
Totodată, semnalăm și apariția a două lucrări ale specialiștilor noștri, dr. Andreea Atanasiu-Croitoru cu „Istoria Marinei Militare Române. Repere cronologice: 1860-2020” și dr. Dan-Dragoș Sichigea – „Jurnalul de Război al Comandamentul Amiral German Marea Neagră. Volumul 3: Ianuarie – aprilie 1943”.
Prima dintre ele, semnată de cercetătoarea Andreea Atanasiu-Croitoru, expert în patrimoniu tehnic naval, răspunde necesităților cunoașterii celor mai importante evenimente din istoria marinei române, lucrarea fiind concepută ca un veritabil instrument de lucru, destinat atât cercetătorilor acestui domeniu, cât și studenților și elevilor din școlile militare și nu numai.
Aflat în lucru de mai bine de un an, volumul a fost pregătit special pentru momentul 22 octombrie 2020, dată la care s-au împlinit 160 de ani de când Marina Militară Română s-a ridicat pe baze moderne. Între copertele acestuia au fost selectate, cu migală și răbdare, repere semnificative pentru fiecare an din perioada 1860-2020, fiind vizate evenimente, fapte, nave și oameni, prin unirea cărora s-a încercat realizarea unei simbioze care să facă posibilă, și accesibilă totodată, înțelegerea pentru cititor a istoriei Marinei Militare Române.
Cel de-al treilea volum al jurnalului de război al comandamentului german din zona Mării Negre în timpul celui de Al Doilea Război Mondial continuă seria începută de autor, dr. Dan-Dragoș Sichigea, în 2017, când a fost publicat primul volum în două părți, tratând problematica participării comune româno-germane la războiul naval din Marea Neagră în anul 1942. Acest al treilea volum prezintă situația operativă în prima parte a anului 1943, când operațiile de pe frontul naval s-au mutat în estul bazinului Mării Negre, în zona capului de pod de la Taman.